donderdag 21 juli 2011

Weeral?

Weeral,
dat was m'n eerste reactie toe de berichten binnen sijpelden dat Prince het North sea Jazz festival ging aan doen. Niet dat hij al op het festival gespeeld heeft, maar de laatste jaren speelt hij wel onze regio plat. De zomer 2010, met Arras wel Frankrijk maar eigenlijk een veredeld Torhoutdeel van Werchter, dan Werchter Boutique met een aftershow in de Viage in Brussel.
Wij volgden hem dan nog in Nice, waar we backstage mochten bij de ladies backingvocals, zie Nice20ten voor onze ervaringen, en waar we ook nog overdonderd werden door de aftershow in Cannes.

In het najaar van 2010, november, vond meneerken het wel leuk om nog eens terug te komen. Ik dacht toen al hoe zot kunt ge zijn, weer meer van hetzelfde. Hij bewees toen m'n ongelijk, zie m'n fB-notitie hoe ik er toen over dacht.

Nu heb ik maar heel even gedacht, heel even, weeral.
Ik las dat Prince zelf vroeg om op het jazzfestival te mogen optreden. Het programma zat al vol, hij zou na het festival, iedere dag, euh nacht eigenlijk, een optreden geven. Drie verschillende concerten, stond er. Ik durfde dat letterlijk te interpreteren.
Lees ook de aankondiging op de website van NRC.
Bovendien liep een eerste rilling over m'n rug als ik terugdacht aan Montreux 2009, zie Montreux.09 en lees wat we daar mochten meemaken. Ik droom, niet alleen, van een montreuken aan de Noordzee.


Vrijdag 13 mei 2011, de start van de kaartenverkoop voor de Prince+ concerten op North Sea Jazz.
Vrijdag de dertiende, hmm, ik had het moeten weten. Dagen heb ik zitten twijfelen wat doen? Koop ik enkel tickets voor de Princeconcerten, doe ik ook het reguliere festival?
Esmoreit gaat mee, die wil geen Princeconcert meer missen. De dames blijven thuis. Dat maakt de keuze iets makkelijker. We hadden Rotterdam kunnen bezoeken voor een dag of drie met het hele gezin, en de mannen 's nachts naar Prince. De vrouwen vinden het te lastig om overdag op onze grijns te kijken. Een voorstudie van de website van Ticketdesaster leert me dat je drie keer afzonderlijk moet inloggen om kaarten voor de drie concerten te kopen. Bovendien kost een ticket voor Prince 89 €, terwijl het in combinatie met het festival zelf 40 € is. Je kan ook kiezen voor een 3-dagen kaart, dat is dan 209 €, waarbij je dan nog voor 3x 40€ drie keer naar de nachtconcerten van Prince kan.
Pfew, veel keuzes te maken voor een Princefan. En veel keuzes ook voor de website van ticketmaster zal in de loop van de voormiddag blijken.

Eén uitgebreide blik op het programma van NSJ doet me gelijk beslissen om voor alles te gaan. BB King, nog nooit live gezien, broodnodig, Mavis Staples, Bootsy Collins, Janelle Monaé, Snoop Dog, onze Selah Sue, benieuwd hoe het schuchter meisje met gitaar als voorprogramma van Prince in A'pen november 2010 het nu doet, Paul Simon, ook al geleden van in de tijd van Graceland.
Te meer, ik ben er dan in één keer bestellen van af. Je kan de driedagenkaart en de drie nachtconcerten in één bestelling doorvoeren. Daar ga ik voor.

9.00 uur. PC staat klaar, website ingelogd. Een paar dagen voordien de nodige accounts aangemaakt. Een paar schermen open, vinger aan de F5.
Op een paar andere schermen volg ik verschillende fora, het nederlandstaligen IAO, het engelstalige MoQuake , facebook, waar ook wat princefanaten een ticket proberen bemachtigen, en twitter. Infobesitas anyone?

Tien uur nadert. Ik probeer 'in het moment te blijven', rustig ademen, het schrikbeeld van met een driedagenkaart NSJ te zitten, en dan niet naar Prince te kunnen begint me voor de ogen te komen. Ik mag er niet aan denken drie dagen in Rotterdam te zitten, zo dichtbij, en dan niet naar Prince te kunnen. De berichten over 3000 afzonderlijke princetickets, en 6000 voor de NSJ-festivalgangers kunnen me niet echt gerust stellen. Ik heb er totaal geen zicht op hoeveel mensen Prince nu (nog) live willen zien, en dan nog 's nachts, en dan nog drie dagen op rij, en dan nog na een hele dag jazzoptredens. Geen idee. De berichten op de verschillende fora, helpen niet echt, we maken elkaar gewoon gek door de zotste ideeën de wereld in te sturen. We worden hier oud voor, en beginnen te mijmeren over het kamperen aan de verkoopbureau's voor tickets.


Terwijl we zitten te wachten op de start van de voorverkoop kondigt Prince doodleuk een concert in Parijs aan, Stade de France op 30 juni. Tsss, de twijfel slaat toe. Wordt dit dan toch een gewone tour? Niks speciaal Jazz herwerkte nummers, niks speciale setlist, gewoon dezelfde hitsbrok die we nu toch wel al gehoord hebben, wij toch, de fans die al zo lang meegaan, en maar trouw blijven gaan naar die concerten. Toch maar niet die creditcard plunderen? Van drama creëren daar kent die kleine wel wat van, hype en drama, echt gay ja. Dju toch.

10.00 u. Stilte, stil beeld, nada. Er is in de hele site geen beweging te krijgen. Je moet een viertal stappen door, maar ik geraak al niet bij stap één. Een wachtrij, dan weer een wit scherm, dan weer het startscherm. De berichten op de fora, facebook en twitter leren me dat het bij iedereen zoiets gelijkaardigs is. Niks bestellen, niemand geraakt er door. 'internal server error' 'de veiligheidscode die U heeft ingevoerd is fout, probeert U het opnieuw' niks lukt, zwart scherm, wit scherm. Via de telefoon geraak je ook al niet binnen, zal ik m'n fiets nemen?

Na een uur krijgen we een bericht door van ticketmaster dat er een serverprobleem is in gans Europa: Wegens technische problemen bij Ticket Master in geheel Europa verloopt de kaartverkoop momenteel moeizaam. Onze excuses hiervoor. Er volgt zo snel mogelijk meer nieuws.
Moeizaam, dat wil dus zeggen dat er wel kaarten de deur uit gaan? maar traag? blijven proberen dus.

Het wordt middag en nog niks.
In 2009 kocht ik binnen de 2 minuten tickets voor het jazzfestival van Montreux. Ik dacht toen dat ik onmogelijk aan kaarten ging geraken, gans Europa wou toen toch naar Prince, het was een eeuwigheid geleden dat hij nog op het vaste land een concert gaf. Ik denk dat ik het op geef. Twee uur onproductief achter zo'n scherm zitten vind ik echt niks aan.
Een medeling van livenation helpt me om van het scherm weg te geraken:
"Update 11:57u
De problemen met de kaartverkoop zijn op dit moment nog niet verholpen. U hoeft zich over de beschikbaarheid van de kaarten geen zorgen te maken, want alle kaarten zijn nog beschikbaar. Zodra de kaartverkoop weer hervat kan worden, dan houden wij u hiervan op de hoogte."

'Geen zorgen' en 'voorverkoop Prince' passen eigenlijk niet in eenzelfde zin, maar goed, ik strek de benen.

Rond half één denk ik, bah, het moest nu eens lukken. M'n adem stokt, ik ben binnen, maak m'n keuzes, voer creditcards gegevens in, digipascode indrukken, bevestiging, tickets uitprinten.
Niet te geloven, ze zijn binnen, we gaan naar Rotterdam!

De paar mensen die kaarten hebben kunnen kopen, melden dit, iedereen weer de site op en geen tien minuten later ligt de boel weer plat. Zelfde situatie als voorheen.
LiveNation Nederland: "Er wordt op dit moment onderzocht wat de nieuwe problemen bij de kaartverkoop veroorzaakt. Helaas hebben wij niet meer info hierover."

Rond 14.00u lukt het nog een paar mensen om tickets te bestellen.
Om 15.00u: Ticket Master: "Tot onze grote spijt kan Ticket Master de technische problemen niet op korte termijn oplossen. Daarom hebben we besloten de ticketverkoop stop te zetten. Op dinsdag 17 mei om 10:00 uur wordt de kaartverkoop hervat. Reeds gekochte kaarten blijven uiteraard geldig. We betreuren de gang van zaken ten zeerste en bieden onze welgemeende excuses aan."

Ik bespaar jullie het verhaal van de dinsdag want het was weer van dat, maar gelukkig ik had wel al m'n tickets.
Ik bespaar jullie ook m'n woede over de aangerekende kosten, 72 € alsjeblieft, dit verantwoorden ze onder 10 % transactiekosten omdat je met creditcard besteld en een aantal keren 9.80 € servicekosten.
Straf en diefstal als je het mij vraagt.

Een gezond mens zal zich afvragen, alle frustratie, spanning en zenuwen, is het dat waard?